Обережно, гриби!!!

Обережно: отруйні гриби!

З кожним роком, зростає кількість випадків харчових отруєнь, що викликані неїстівними грибами, нерідко з трагічними наслідками. У зв’язку з цим Держпродспоживслужба вкотре застерігає.   

Гриби – це  дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.

Основними причинами отруєння є: вживання отруйних грибів, неправильне приготування умовно їстівних грибів, вживання їстівних грибів, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас, старих або зіпсованих їстівних  грибів, таких, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації. В той же час треба враховувати й той факт, що гриби погано перетравлюються. При захворюван­нях шлунково-кишкового тракту, а також людям похилого віку доцільно утримуватися від їх вживання. Не можна вживати грибів дітям, вагітним та жінкам, що годують груддю.

Симптоми отруєння грибами:  нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності .  

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) – з’являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та сану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть може настати через 5-10 днів після отруєння.

У зв’язку з початком грибного сезону Держпродспоживслужба наполегливо  рекомендує:

  • Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в підприємствах торгівлі.

  • Збирати в лісі дикорослі гриби, про які точно відомо, що вони їстівні, утримуватися від збирання невідомих та сумнівних грибів.

  • Не купувати гриби на стихійних ринках, у продавців на автошляхах, автовокзалах, перонах залізниць.

  • Не збирати гриби в посадках, парках, уздовж автомобільних доріг і залізниць, на промислових пустирях.

  • Не куштувати гриби в сирому вигляді, не збирати та не їсти переспілі або дуже молоді, в’ялі, червиві, зіпсовані і пошкоджені гриби.

  • Піддавати гриби кулінарній обробці в день збору.

  • Остерігатися пластинчатих грибів.

При перших ознаках отруєння (біль у животі, пронос, нудота, блювота) необхідно терміново викликати швидку медичну допомогу. Більшість смертельних випадків пов’язані з запізнілим зверненням за медичною допомогою. Перше, що необхідно зробити при отруєнні – це максимально швидко звільнити шлунок від отрути. Для цього треба зробити потерпілому промивання шлунку, викликати в нього блювоту.         

Пам’ятайте! Чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!