День пам’яті Чорнобильської трагедії

Є чорне золото, є чорний хліб.
Є чорний лебідь і лебідка чорна.
Та найчорнішим серед них усіх
Є все-таки Чорнобиль.

26 квітня 1986 року о 1 годині 23 хвилині світ здригнувся від катастрофи на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції.

35 років тому, 26 квітня 1986 року почався відлік Чорнобильської катастрофи. Вона вразила весь світ, приголомшила людей страшним розмахом невідомої раніше біди, трагічні наслідки якої відчуватиме ще не одне наступне покоління.

Чорнобильська АЕС – зупинена атомна електростанція, будівництво якої почалось в 1972 році. Розташована на відстані 2 км від міста Прип'ять Київської області.

35 років тому відбулась на нашій землі трагічна подія – аварія на Чорнобильській АЕС, яка зробила негативні впливи на оточуючий світ, країни Європи та людську діяльність пов’язану із атомною енергетикою. Чорнобильська атомна електростанція принесла найбільшу екологічну катастрофу, найбільше планетарне потрясіння. Ця трагічна подія назавжди увійшла в історію людства як «аварія століття». Сьогодні відомо, що жодна катастрофа ХХ сторіччя не мала таких важких наслідків, як чорнобильська. За міжнародною шкалою оцінок подій ця  аварія кваліфікується як аварія сьомого, найвищого рівня. Сумарний випад радіоактивних речовин після вибуху на ЧАЕС становив 50 мільйонів кюрі, що рівноцінно вибуху понад п’ятисот атомних бомб, подібних до тих, які скинуто на Хіросіму в 1945 році.

Минають роки і десятиліття, а чорний день Чорнобильської трагедії все одно хвилює людей – і тих, кого він зачепив своїм недобрим крилом, і тих, хто народився далеко від покривдженої землі

До Дня трагедії на Чорнобильській АЕС у нашій гімназії  було проведено тематичні онлайн заходи, присвячені цій трагічній даті в історії України:

  • тематичні виховні години, бесіди: «Слава і шана ліквідаторам аварії на ЧАЕС!», «Чорнобильська катастрофа: причини та наслідки», «Чорнобиль – біль і трагедія українського народу», «Чорнобиль через роки»,  «Чорнобильська трагедія – мужність і біль» (9-Б клас, 7-А клас, 8-А клас)
  • перегляд та обговорення відеофільмів: «За годину до вибуху», «Мужність і біль Чорнобиля» "Чорнобиль - невидимий ворог військових" (8-Б клас, 7-Б клас, 5-Б клас)
  • 2 - А клас - огляд-конкурс малюнків на  тему Чорнобильська катастрофа очима дітей (фото1-8)
  • 4-А Година спілкування  "Чорнобиль: трагедія, подвиг, пам'ять" (фото 9-12)
  • Захід у 6-Б класі "Чорнобиль: трагедія, подвиг, пам'ять." (фото13-16)

Душевні, добрі, сильні, вперті –

Змогли стихію подолать.

Комусь прийшлось назавтра вмерти,

Комусь – ще довго помирать.

Бій без траншей і без окопів…

Він увійшов у пам'ять літ.

Спасли чорнобильці Європу.

А може, цілий світ…